Αυτισμός

"Πώς είναι να μεγαλώνω δύο αυτιστικά παιδιά" Η δύσκολη ιστορία μίας Ελληνίδας μητέρας, που όμως δεν σταμάτα να ελπίζει

Posted in Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger

Όταν η πολύ καλή μου φίλη, μου υπενθύμιζε συχνά ότι ο Πέτρος διαφέρει από τα συνομήλικά του παιδιά, την έβρισκα υπερβολική. Όταν σε μια συνηθισμένη επίσκεψη για εμβόλια είπε ο γιατρός «Διακρίνω κάποια αυτιστικά στοιχεία», νιώσαμε να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια μας. Το μυαλό μας δεν είχε πάει ποτέ στον αυτισμό.

Ακόμα κι όταν αναπόφευκτα τον συγκρίναμε με τον συνομήλικο ξάδελφο του, λέγαμε ότι ο δικός μας χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα. Ούτε δώσαμε σημασία, όταν συστηματικά απέφευγε να κοιτά τους ανθρώπους στα μάτια. Η δικαιολογία ήταν και πάλι εκεί. Το παιδί μας ήταν σνομπ. 

The Misunderstood Child - το παιδί που δεν κατάλαβε κανείς

Posted in Αυτισμός, Γενικά και χρήσιμα, Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς

The Misunderstood Child - το παιδί που δεν κατάλαβε κανείς

από την Kathy Winters

Είμαι το παιδί που φαίνεται γεμάτο υγεία.
Γεννήθηκα με δέκα δάχτυλα στα χέρια και δέκα δάχτυλα στα πόδια.
Όμως κάτι είναι διαφορετικό, κάπου στο νου μου
Και τι είναι αυτό, κανείς δεν ξέρει.
Είμαι το παιδί που κάνει το δικό του αγώνα στο σχολείο
Αν και όλοι λένε ότι είμαι απόλυτα έξυπνος.

Αγκαλιάστε ένα διαφορετικό παιδί

Posted in Αυτισμός, Γενικά και χρήσιμα, Σύνδρομο Asperger

Αγκαλιάστε ένα διαφορετικό παιδί

Με ιδιαίτερη ευαισθησία ένας γονέας περιγράφει πτυχές της καθημερινότητας και τις λεπτές ισορροπίες οι οποίες μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να δημιουργήσουν θετικό αποτέλεσμα. Η επιστολή του γονέα που έφτασε στο «Έθνος» είναι η εξής:

Αληθινή παραβολή αυτισμού

Posted in Αυτισμός, Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς

Αληθινή παραβολή αυτισμού

Ο πατέρας του Κωστή, ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού, μας ανοίγει την καρδιά του... Ας αφουγκραστούμε με προσοχή, τα όσα έχει να μας πει!
<<Αληθινή παραβολή αυτισμού
Όταν κατάλαβα ότι ο γιος μου έχει αυτισμό
(όταν κατάλαβα γράφω, όχι όταν αποδέχτηκα...

Από πότε τα καράβια έπαψαν να μοιάζουν με ταξίδι; Σκέψεις μιας υπέροχης μάνας!

Posted in Αυτισμός, Γενικά και χρήσιμα, Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς

Από πότε τα καράβια έπαψαν να μοιάζουν με ταξίδι; Σκέψεις μιας υπέροχης μάνας!

Παραλία... Ο Χρήστος ο μικρός μου γιος πηγαίνει σε κάθε έναν ξεχωριστά και τον ρωτά τι κινητό έχει... Άλλοι του απαντούν, άλλοι κάνουν ότι δεν τον ακούν . Κι εγώ πίσω του να προσπαθώ να τον βοηθήσω να αλληλεπιδρά με όλους αυτούς τους ανθρώπους . Άλλοι ενοχλούνται, άλλοι πάλι τον βρίσκουν χαριτωμένο. Ο Χρήστος είναι στο φάσμα του αυτισμού. 

Αυτισμός

Posted in Αυτισμός, Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς

Αυτισμός

Τι είναι αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μια σοβαρή, νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που οφείλεται σε δυσλειτουργία του εγκεφάλου, η οποία εμποδίζει το άτομο να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται.

Αυτισμός και δυνατότητα εκπαίδευσης

Posted in Αυτισμός

Αυτισμός και δυνατότητα εκπαίδευσης

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή η οποία επιδρά σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης ενός ατόμου. Η κλινική εικόνα του αυτισμού δεν είναι ομοιογενής, αλλά κυμαίνεται από ηπιότερες μορφές (με ελάχιστα και σε ήπια μορφή αυτιστικά στοιχεία και φυσιολογική νοημοσύνη) μέχρι βαρύτερες μορφές (με πολλαπλά αυτιστικά στοιχεία συνοδευμένα από βαριά νοητική καθυστέρηση). Τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν έκπτωση σε τρεις βασικούς τομείς:

Αυτισμός και ειδικά ενδιαφέροντα

Posted in Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger

Αυτισμός και ειδικά ενδιαφέροντα

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του αυτισμού το οποίο συναντάται συχνά στα άτομα που ανήκουν στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος ή του συνδρόμου Άσπεργκερ, είναι η ενασχόληση με «ειδικά ενδιαφέροντα». Η συχνότητά του μάλιστα είναι τέτοια που το καθιστά ένα από τα διαγνωστικά κριτήρια των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών DSM-IV, ένα από τα διαγνωστικά κριτήρια του συνδρόμου Άσπεργκερ είναι «οι επαναλαμβανόμενες και στερεοτυπικές συμπεριφορές που είναι μη φυσιολογικές, είτε σε επίπεδο έντασης ή συγκέντρωσης». Στην τελευταία έκδοση του DSM, το DSM-V, τα διαγνωστικά κριτήρια των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος περιλαμβάνουν «αρκετά περιορισμένα ενδιαφέροντα που είναι μη φυσιολογικά είτε στην ένταση είτε στη συγκέντρωση (π.χ. προσκόλληση ή ενασχόληση με ασυνήθιστα αντικείμενα ή ενδιαφέροντα).

Διάγνωση

Posted in Αυτισμός, ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας), Δυσαριθμησία, Για γονείς, Δυσγραφία, Δυσλεξία, Διάγνωση, Δυσορθογραφία, Ειδική Αγωγή, Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, Νοητική Υστέρηση, Σύνδρομο Asperger

Διάγνωση

Η αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης

Οι σοβαρές βλάβες, που έχουν σαν επακόλουθο κάποια μορφή αναπηρίας, μπορούν να γίνουν αμέσως αντιληπτές. Σε άλλες, όμως, περιπτώσεις μπορεί η προβληματική ιδιαιτερότητα του παιδιού να αργήσει να εκδηλωθεί, η διάγνωση να γίνει καθυστερημένα, με

Εκπαίδευση στην τουαλέτα και Αυτισμός

Posted in Αυτισμός, Γενικά και χρήσιμα, Για γονείς

Εκπαίδευση στην τουαλέτα και Αυτισμός

Η εκπαίδευση ενός παιδιού με αυτισμό στην τουαλέτα είναι μια εξολοκλήρου νέα δεξιότητα. Η διδασκαλία νέων δεξιοτήτων σε παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λειτουργεί καλύτερα, όταν τα βήματα του εκπαιδευτικού έργου οργανώνονται σε απλά κομμάτια. Η διδασκαλία πρέπει επίσης να είναι συνεπής όλες τις ώρες και το παιδί να μπορεί να προβλέπει τα οφέλη και τις συνέπειες. Για να είναι επιτυχής η εκπαίδευση, το παιδί πρέπει να περάσει από ανάλογες υπενθυμίσεις (χρονομετρημένες επισκέψεις στη τουαλέτα) ώστε να αναγνωρίζει τα σημάδια μιας γεμάτης ουροδόχου κύστης και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες.

Ένα παραμύθι για τον αυτισμό… γραμμένο από μια μητέρα

Posted in Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger

Ένα παραμύθι για τον αυτισμό… γραμμένο από μια μητέρα

Ένα φθινοπωρινό πρωινό λίγο μετά την αυγή, δυο μαύρα σύννεφα φάνηκαν πάνω από το δάσος. Μεγάλα όσο δυο πόλεις αγκαλιά, με σχήμα ακανόνιστο. Τα βάραινε βλέπετε όλη αυτή η βροχή που είχαν μαζέψει από το μεγάλο τους ταξίδι πάνω από τη θάλασσα. Μια φουσκώναν από δω , μια φουσκώναν από κει , άλλαζε τη μορφή τους ο αγέρας.

Μύθοι και αλήθειες για τα παιδιά με Αυτισμό

Posted in Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger

Μύθοι και αλήθειες για τα παιδιά με Αυτισμό

Μύθος: «Ο Αυτισμός ή οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος είναι το αποτέλεσμα κακής γονεϊκής συμπεριφοράς.»

Γεγονός: Αν και Αυτισμός είναι μια αναγνωρισμένη ψυχική διαταραχή, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων την κατανοούν με λανθασμένο τρόπο. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τα αίτια του Αυτισμού, είναι σαφές ότι μπορεί περιλαμβάνουν μια ισχυρή γενετική βάση. Το πρόβλημα αυξάνεται και εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο. Ο Αυτισμός εμφανίζεται στο ένα στα 250 παιδιά και τέσσερα στα πέντε παιδιά με Αυτισμό ή Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, είναι αγόρια. Η διαταραχή αυτιστικού φάσματος επηρεάζει περισσότερα παιδιά από ό,τι ο καρκίνος, η κυστική ίνωση και η σκλήρυνση κατά πλάκας μαζί.

Ξεσπάσματα θυμού στον αυτισμό

Posted in Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger

Ξεσπάσματα θυμού στον αυτισμό

Μία από τις δυσκολότερες και πιο απαιτητικές καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τα άτομα με αυτισμό όσο και οι οικογένειές τους και το περιβάλλον τους είναι τα ξεσπάσματα θυμού, ή αλλιώς στην ξένη βιβλιογραφία meltdowns (κατάρρευση). Για καλύτερη κατανόηση θα αναφερόμαστε στα meltdowns, ως ξεσπάσματα θυμού.

Ο αυτισμός με τα μάτια μιας μητέρας...

Posted in Αυτισμός, Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς

Ο αυτισμός με τα μάτια μιας μητέρας...
"Το να μεγαλώνεις ένα παιδί με αυτισμό είναι μια δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και μια άκρως ενδιαφέρουσα και διδακτική εμπειρία. Ξέρετε, προσωπικά, δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη πολλών πως τα παιδιά αυτά στέλνονται στους πιο δυνατούς. Τυχαίνει να έχω έναν αυτιστικό γιο, όπως τυχαία έμεινα έγκυος σε δίδυμα και εντελώς τυχαία ανήκα στην κατηγορία των γυναικών που μπορούσαν να κάνουν φυσιολογικά παιδί. Απλά έτυχε.
 

Σύνδρομο Asperger

Posted in Αυτισμός, Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς, Ειδική Αγωγή, Σύνδρομο Asperger

Σύνδρομο Asperger

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΣΠΕΡΓΚΕΡ

Το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια ισόβια διαταραχή που επηρεάζει το πως το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με άλλα άτομα. Αποτελεί όπως και ο κλασσικός αυτισμός μια «διαταραχή φάσματος» επειδή επηρεάζει τα άτομα

[12  >>