Από πότε τα καράβια έπαψαν να μοιάζουν με ταξίδι; Σκέψεις μιας υπέροχης μάνας!

Posted in Αυτισμός, Γενικά και χρήσιμα, Για γονείς, Για εκπαιδευτικούς

Από πότε τα καράβια έπαψαν να μοιάζουν με ταξίδι; Σκέψεις μιας υπέροχης μάνας!

Παραλία... Ο Χρήστος ο μικρός μου γιος πηγαίνει σε κάθε έναν ξεχωριστά και τον ρωτά τι κινητό έχει... Άλλοι του απαντούν, άλλοι κάνουν ότι δεν τον ακούν . Κι εγώ πίσω του να προσπαθώ να τον βοηθήσω να αλληλεπιδρά με όλους αυτούς τους ανθρώπους . Άλλοι ενοχλούνται, άλλοι πάλι τον βρίσκουν χαριτωμένο. Ο Χρήστος είναι στο φάσμα του αυτισμού. Μέχρι πριν δυο χρόνια ούτε καν μιλούσε. Δεν με κοιτούσε.... μετά  από τόση προσπάθεια από τον ίδιο, από τους θεραπευτές του αλλά και από εμάς μίλησε,  κοίταξε! Και προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να προσεγγίσει τους ανθρώπους γύρω του.... Τι κινητό έχεις;;;; Τον ακούω να κάνει αυτή την ερώτηση τόσες φορές μέσα στη μέρα. Κι εκεί ψυχομετρείς. Βλέπεις τόσα βλέμματα, τόσα διαφορετικά βλέμματα να κοιτάζουν το μονάκριβο σου πλάσμα. Πόσο δύσκολο είναι τον χωρέσω σε αυτόν τον κόσμο. Πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστώ εγώ εμένα και την παρόρμηση μου που θέλει να τους πει ... Μην τον κοιτάτε έτσι σας παρακαλώ! ....

Δικός σας είναι ο μικρός κυρία μου; Γιατί δεν τον μαζεύετε;

Αλήθεια σας το λέω ...εάν δεν είχα δουλέψει τόσο πολύ εμένα, εάν δεν είχα μάθει να μην ακούω όλα αυτά τα σχόλια παρά μόνο το παιδί μου, μπορεί και να απαντούσα αλλιώς!

Και από την άλλη βλέπω παιδιά που παίζουν, που γελούν γιατί λατρεύουν το νερό όταν κάνουν πλατσουρίσματα. Και η γιαγιά φοβάται μην της βρέξουν το μαλλί... και τι θα γίνει αν της το βρέξουν δηλαδή;;;

Τυπικά παιδιά, παιδιά με δυσκολίες, παιδιά δικά μας που δεν μπορούν να χαρούν ούτε τη θάλασσα ούτε το παιχνίδι ούτε την ελευθερία να παίξουν κατά πώς προστάζει η ψυχή τους!

Αν λοιπόν συναντήσετε έναν Χρήστο να ρωτάει επίμονα τι κινητό έχετε, αν δείτε ένα παιδί να παίζει στο νερό και να χαίρεται με τις πιτσιλιές, μη σκιαχτείτε... Χαμογελάστε ορέ!!! Είναι το παιδί της Μαρίας, που επιτέλους κατάφερε να μιλήσει και να θελήσει επαφή! Είναι το παιδί της Κατερίνας που αγαπάει τη θάλασσα και τις μικρές της σταγονίτσες, που μοιάζουν με το καράβι που σαλπάρει για ταξίδι μακρινό!

Από πότε τα καράβια έπαψαν να μοιάζουν με ταξίδι;;;;;

 

Αναρτήθηκε από:

Νίκη Λουκά B.A., M.Phil.

Ειδική Παιδαγωγός